Cykelsemestern

Här kommer ett långt inlägg och bildbomb från förra veckans äventyr. Förra söndagen gav ju jag och Jaime oss iväg på vår cykelsemester i Höga kusten. Vi cyklade från mitt Filitjärn vid 10 på förmiddagen och tog den fina vägen via Västansjö.

DSC_0581

DSC_0589
Fösta låånga uppförsbacken av många.

Ungefär 1,5 mil in i cyklandet hade vi avklarat den första långa uppförsbacken och allt var frid och fröjd. Nån kilometer senare pajade växeln på Jaimes cykel och endast treans växel fungerade. Vi lånade ju min farmor och farfars cyklar som bara har tre växlar men att cykla på den trögast av dessa hela veckan kändes ju sådär så vi fick ta en vätskepaus hemma hos dom för att försöka få nån ordning på växlarna. Till slut efter lite meck och eltejpande så fick Jaime och farfar iallafall in tvåan och det fick duga. Vi rullade vidare över Sandöbron och vidare mot Svartnora längs Ångermanälven. Under den sträckan tog jag en kisspaus i ett jordgetingbo och Jaime blev jagad av en gigantisk broms som mer än allt ville äta på honom, jag skrattade ihjäl mig och Jaime fick kramp i benen. Händelserikt med andra ord.

DSC_0594DSC_0645DSC_0600
DSC_0611-2

Vid 20-tiden va vi framme på Hörsångs camping och vi fick en fin kväll med Yatzy, öl och fin kvällshimmel. Alldeles för kallt i vattnet för två badkrukor dock.

DSC_0651DSC_0655

Vi vaknade dag två med ömma rumpor och lår men efter frukost och framför allt kaffe var det bara att ge sig iväg längs vägarna igen mot Norrfällsviken. Det här var den backigaste sträckan, men på visa ställen var det flackt och fint.

DSC_0677DSC_0707

DSC_0720

Vi kom fram sent till Norrfällsviken men det kompenserades med att det fanns dusch där och då kändes allt slit upp för alla backar i motvind värt det. Vi promenerade runt i viken och spelade Yatzy innan det var dags att sova. Alla tältgrannar snarkade delux men som tur var skulle vi inte cykla så långt dagen efter.

DSC_0744DSC_0770DSC_0779

7,5 kilometer från Norrfällsviken ligger Mjällomslandet och där kan man ta båten ut till Ulvön så det gjorde vi. I Mjällomslandet finns även en liten gullig loppis på bryggan jag kan tipsa om som vi var tvungna att fynda lite glasprylar på. Inte helt optimalt när man är på cykelsemester kanske men det gick inte att motstå en porslinsfågel och dricksglas i 70-tals stil. Jag har inte varit till Ulvön sen jag var liten så det var roligt att åka tillbaka dit. Ulvön är en större ö med hotell och restauranger och runt 40 fastboende. Jag hade rekat innan vi åkte ifall något ställe skulle visade VM-matchen mellan Sverige och Mexico och det gjorde det. Efter att ha hittat en tältplats på en egen liten strand och ett iskallt dopp i havet så gick vi till Ulvö gästgiveri och åt, drack öl såklart och såg matchen i deras salteri. Jättemysigt!
DSC_0822
DSC_0856
DSC_0869
DSC_0890

I ren segeryra tog vi sen cyklarna och cyklade till andra sidan ön och kollade in den gamla fiskebyn Sandviken. Tydligen ska det spöka där men det var ganska lugnt på den fronten. Vi passade även på att gå upp till en utkiksplats där vi lyssnade på matchen mellan England och Colombia för att höra vilka Sverige skulle möta i kvartsfinalen. Vi vet ju alla hur det gick i den matchen, men just då var det spännande.

När vi åkte ifrån Ulvön var det tänkt att vi skulle kliva av i Ullånger för att det helt enkelt är närmare hem till mig därifrån. Vår kompis Carin skulle hämtas på tågstationen i Kramfors samma kväll som vi kom hem så vi tänkte ta det säkra före det osäkra, men det blev inte riktigt så. När vi klev av båten så var vi tydligen i Docksta. Från Docksta finns ingen riktig cykelväg ner mot Ullånger och vi ville inte cykla efter E4:an så vi visste inte riktigt hur vi skulle göra där en stund. De alternativ vi hade var att börja cykla en väg norrut som var betydligt längre eller ta Höga kustenleden som vi trodde var en typ av väg eller stanna på friluftsbyn och åka med skidliften upp på Skuleberget där det var Höga kustenkväll och dricka öl. Vi valde det sistnämnda och bestämde att vi får cykla ”utav bara fan” de 8 milen hem dagen efter. Det var en läskig lifttur för en höjdrädd men så värt det när man kom upp och fick se på utsikten med en öl i handen.

DSC_0942DSC_0954DSC_0967

Dagen efter klev vi upp klockan 6 och packade ihop allt, åt frukost och drack kaffe såklart, sen bar det iväg. Det vi trodde var en typ av väg på Höga kustenleden visade sig va en stenig stig upp för två berg. Vi slet med cyklarna genom en skog över rötter, stenar och med en myggsvärm omkring oss. Två timmar tog det att ta sig mellan Docksta och Ullånger, men det gick! Vi va jäkligt stolta när det vi väl kom ut till civilisationen igen. Där stötte vi på en man som berättade att han aldrig sett nån någonsin ta cyklar med sig den vägen. Då blev vi om möjligt ännu stoltare.

DSC_1006

Resten av vägen cyklade vi verkligen ”utan av bara fan” men med ett matstopp på Box i Marieberg där vi även hann med att gå på loppis en sväng. En vinylskiva till mig och en porslinshäst till Jaime. Till slut såg vi skylten hem till min by och de sista 2,5 kilometerna kändes riktigt lätta. Det är som att man till slut kommer in i en jämn takt och lår och rumpa slutar göra ont. Det känns nästan som att man skulle kunna cykla hur länge som helst, men bara nästan. 9 timmar tog det allt som allt. Ganska bra ändå må man säga och vi kom i tid för att hämta Carin på stationen.

DSC_1007

Lite mer är 19 mil betade vi av på fem dagar och jag kan med det varmt rekommendera att cykelsemestra i Höga kusten trots backarna, ömma ben och rumpa och lite tvivelaktiga alternativa vägar. Vi hade ju extremt tur med vädret efter en blåsig och kall junimånad och det bidrog såklart till att allt upplevdes ännu bättre, men det finns så många fina platser att se längs vägarna och gott om alternativ för tältning eller om man vill bo i stuga för den delen och det är helt enkelt väldigt roligt att cykla. En kork punsch efter varje bro eller uppförsbacke är också ett hett tips. Nästa cykelsemester blir dock i Skåne 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s